Střešní restaurace Zlatá Praha, vynikající jarně-letní menu, nový, svěží interiér a originální dechberoucí výhled...
Ať již jste místní, turista, labužník nebo jen chcete relaxovat ve skvělé společnosti a vychutnat si báječné jídlo a neopakovatelné výhledy, pak toto vše najdete v novém, moderním interiéru restaurace Zlatá Praha, která pro Vás zároveň připravila nové jarně-letní menu.
Panoramatická restaurace Zlatá Praha mění mýtus tradiční fine-dining restaurace vyhledávané náročnou klientelou chápající vysokou gastronomii spojenou s exaktní etiketou stolování a určenou pouze pro výjimečné události.
Menu…
Mezi nejdůležitější změny, které Zlatá Praha představuje, je kompletní obměna gastronomického konceptu, nesoucí název: „Farm to Table“ neboli „od farmáře na stůl“.
Domníváme se, že hosté se chtějí sami rozhodovat o zdrojích použitých produktů při výběru pokrmů, vlivu na životní prostředí a o svém zdraví. Při vytváření nové nabídky byly proto použity následující zásady:
• Omezení odběru produktů z běžných zdrojů „velkých komodit“ s jasným zaměřením na místní zdroje, zemědělství a chov zvířat
• Výběr z produktů, které nebyly geneticky upraveny nebo ošetřeny antibiotiky a hormony, urychlující proces růstu a zrání
• Budování osobních vztahů s místními farmáři a pěstiteli s cílem zajistit nejvyšší kvalitu dodávaných produktů z jejich farem, rybářství, polí a zahrad přímo do naší kuchyně • Jasné názvy menu, pokrmů a receptů, které byly dříve složitě pojmenovávány a jimž rozuměli hlavně znalci a odborníci v oblasti gastronomie.
Většina pokrmů na jídelním lístku je místního původu a jsou vytvořená na základě uvedených principů ve spolupráci dvou mužů - šéfkuchaře Romana Dolejše a Chef de Cuisine Michala Voldřicha, kteří osobně navštívili a pečlivě vybrali zvolené dodavatele.
Jsou jimi například:
Mléko a sýry: Farma Bio Vavřinec Benešov, Statek Oblík, Beskyd Fričovice Maso: Fit & Fer Farma Rašovice, Velké Meziříčí, Mitrovský dvůr, Mitrov, Farma Druhaz Sedlčany Ryby: Rybářství Kolář, Dešná Med a bylinky: Vlastní produkce včelstev umístěných na střeše hotelu, vlastní pěstování bylinek na střeše hotelu
Každé jídlo, které jsme vytvořili, má vlastní příběh vystihující jeho původ a důvod proč jsme ho zařadili na jídelní lístek.
Zatímco sklepy restaurace jsou velmi dobře zásobeny některými z nejvzácnějších evropských vín, zjistíte, že nové nápojové menu také nabízí piva a lihoviny místní produkce, stejně jako některá z nejlepších vín od dodavatelů z České republiky a střední Evropy (ceny jsou konkurenceschopné s ostatními restauracemi ve městě). V nabídce jsou i nadále zahrnuty klasiky z evropského kontinentu i zbytku světa.
Nedělní brunche zaznamenaly také změnu. Nově jsou k dispozici každou neděli od 11 hodin do 14 hodin. Lepší brunche člověk nezažije jinde, než ve špičkovém hotelu. Navíc pokud je k dispozici dětský koutek a živá hudba. Cena CZK 1.190 za osobu a děti 6 – 12 let 50% sleva, děti do 5 let zdarma.
Výhledy…
…jsou dechberoucí. Mezi pražskými restauracemi je odsud pravděpodobně nejlepší výhled na Staré Město. Okouzlující pohled na střechy, umožňující shlédnout téměř 360° panorama rozprostírající se od Starého Města, Pražského hradu až po Letenské sady je možné si vychutnat z pohodlí restaurace po celý rok nebo sezónně z terasy, umístěné 25 metrů nad proslulou a krásnou Pařížskou ulicí.
Interiéry… Restaurace má nový, svěží vzhled. Je pryč klasický fine-dining styl s bílými ubrusy na stolech. Otevřený interiér nabízí moderní a vzdušné prostředí. Zdánlivě malý krok výměny stolů, odstranění ubrusů, nové podlahy a stěn významnou měrou odlehčil atmosféru dřívější honosně vzhlížející restaurace.
Některé věci se však nezměnily, dotyk klasického luxusu stále zůstává s původními 16 kontroverzními lustry, které byly vyrobeny slavným českým umělcem Hugo Demartini – mnohými hosty velmi oblíbené a oficiálně chráněné pražským památkovým ústavem.
O našem týmu, který vytvořil menu
Prvním z nich je šéfkuchař Roman Dolejš, který je ve vysoké gastronomii stálicí. Působil ve špičkových hotelech u nás, jmenovitě Hotel Mövenpick a Corinthia Hotel Prague, dále v zahraničích hotelech ve Švýcarsku, Rakousku a USA. Mezi jeho přednosti patří organizovanost a preciznost, kterou promítá do svých pokrmů. Roman Dolejš získal nejedno zlaté ocenění, například Šéfkuchař roku na Kajmanských ostrovech. Dále je autorem knížky Svět na pánvi, aneb cesta za šéfkuchařskou čepicí. Druhým z mužů, který stojí za novým menu je Michal Vodřich, Chef de Cuisine. Michal působil v luxusních restauracích na jihu Čech, odkud také pochází. Dále jeho kroky směřovaly do Rakouska. Po příchodu do Prahy se mu dostalo bohatých zkušeností pod michelinským šéfkuchařem Hervé Rodriguezem canadarxcenter v MaSa Restaurant Prague. Vyniká svým vytříbeným citem pro lokální suroviny.
Nové menu nabízí například:
- Ve včelím vosku tažený filet z lososovitého pstruha, řeřichová pěna, nakládaná mrkev, pomerančové želé
- Roláda z mladého králíka ze Sedlčanské farmy, slaninový krém, jemný tvarohovo-bylinkový noček
- Krém ze sýru Grand Moravia, nakládané sezónní ovoce, šalotkový konfit, ořechy