Ikonická restaurace hotelu Zlatá Praha se posouvá na špičku mezi českými restauracemi. V prestižním Mauerově Výběru Grand Restaurant 2019 byla vyhodnocena jako druhá nejlepší restaurace v České republice a s třemi Zlatými lvi získala nejvyšší skóre v žebříčku společnosti TopLife. Tým Zlaté Prahy byl oceněn za výběrovou gastronomii, kvalitní obsluhu i jedinečnou atmosféru místa s výhledem na Staré Město.
Věhlasná restaurace Zlatá Praha se udržuje na kulinářském vrcholu už od 70. let, kdy byla otevřena v hotelu Golden Prague Hotel managed by Fairmont, tehdy prvním českém pětihvězdičkovém mezinárodním hotelu. Vloni prošla rekonstrukcí a vsadila na nový koncept ‚Farm to table‘, neboli ‚z farmy na stůl‘. Jeho základem jsou kvalitní, čerstvé a sezónní suroviny, vypěstované přirozenou cestou především od lokálních farmářů.
„Jsme rádi, že na nový koncept reaguje veřejnost pozitivně. Za získaná ocenění vděčíme skvělým šéfkuchařům Romanu Dolejšovi a Tomáši Vaníčkovi a celému týmu restaurace, jejichž profesionální servis je součástí celkového zážitku hostů,“ říká Robert Rudge, generální manažer Golden Prague Hotel managed by Fairmont.
Podle čeho získávají restaurace body v jednotlivých soutěžích? „Ocenění udělujeme každý rok deseti restauracím, které jsou hodnoceny ve třech kritériích - jídlo, obsluha a interiér. Hodnotící jsou nezávislí dobrovolníci z široké veřejnosti, kteří tyto restaurace tajně a za své vlastní peníze navštívili a ohodnotili“, prozradil Pavel Maurer, organizátor soutěže.
Společnost TopLife Czech uděluje restauracím jednoho, dva nebo tři Lvy podle toho, jak restauraci ocenili nezávislí hodnotitelé. „Máme asi padesát hodnotitelů, kteří chodí do restaurací pravidelně a zabývají se nejen samotnou kvalitou jídla, ale hodnotí i servis a atmosféru podniku, což podle nás do hodnocení určitě patří,“ popisuje Jiří Pašek, ředitel společnosti.
V aktuálním podzimním menu Zlaté Prahy můžete ochutnat např. jelena siku ze zvěřinové farmy v Chlumu, jehož maso bylo marinované v bylinkovo-slané marinádě a poté pozvolně tažené, nebo tatar z české stračeny z farmy z Poličky s lanýžovými perlami, celerovou slámou, kachními škvarečky a zauzený pilinami ze sudů whiskey Jack Daniels. To vše vhodně doplněno širokou nabídkou lokálních i mezinárodních vín.
Maurerův výběr a žebříček TOP 10
Maurerův Výběr Grand Restaurant je nezávislá celorepubliková anketa, která představuje každoročně kolem 1000 nejlepších a nejzajímavějších restaurací v České republice. Restaurace hodnotí jak odborníci v gastronomii, tak široká veřejnost podle kvality jídla, obsluhy a interiéru.
Výsledky hodnocení se nezveřejňují průběžně, ale pouze jednou za rok na oficiálním vyhlášení. Jsou pak platné po celý následující rok až do vyhlášení výsledků následujícího ročníku Grand Restaurant.
Zlatí lvi společnosti TOPLIFE
Společnost TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka a oceňuje je Zlatými lvi. Zlatí lvi jsou udělováni na základě dosaženého výsledku zaznamenávaného hodnotiteli, kteří jsou rekrutovaní z řad náročných návštěvníků nejlepších restaurací v tuzemsku i zahraničí, opakovaně navštěvují všechny hodnocené restaurace a komplexně hodnotí jednotlivé kategorie. Hodnoceno je podávané jídlo, jeho vzhled, chuť, vůně a originalita. Kvalita nabízeného pokrmu je spolu s profesionalitou obsluhy a prostředím restaurace klíčovým prvkem hodnocení kvality restaurace.