Novinky

Blog

Sommelier Pavel Dvořáček radí a zve vás na příjemný zážitek

Brunello di Montalcino, DOCG., 2006

 

Vinařství Lisini u obce St.Angelo in Colle je jedním z nejstarších v Montalcinu, které po staletí patří rodině Lisini-Clementi. Nejstarší zachovalé dokumenty o rodině Lisini pocházejí z 16. století. Pozemky usedlosti obklopují starou rodinou rezidenci,která je charakteristická svou věží z roku 1300, vystavěné v typickém architektonickém stylu Sieny.

Vinice mají rozlohu pouhých 18ha a jsou v kopcovité krajině v nadmořské výšce kolem 400 m.n.m. s expozicí do údolí řeky Orcia. Tvoří tak jedno z nejlepších CRU oblasti. Vinařství vede dáma Elina Lisini, která do role sklepmistra angažovala velice talentovaného Filippa Paolettiho, jehož styl se perfektně snoubí se starou rodinnou tradicí - maximální péče o vinici a velice citlivá práce ve sklepě.

Žádné barikové sudy, žádné zahuštění moštu odstředivkou, žádné zahřívaní rmutu. Lisini dokazuje, že i tradiční cestou školením vín ve velkých sudech ze slavonských dubů a hlavně pečlivou prací na vinicích se dá dělat velké Brunello. Jejich Brunello z polohy „Ugolaia" historicky patří mezi největší vína Montalcina.

Roční produkce Lisini je pouhých 100 000 láhví. Nemají tendenci navyšovat výrobu, zůstávají věrni své tradici,svým rozměrům. Svou energii soustředí do proměny potenciálu vinic a odrůdy Sangiovese Grosso do vín, které proslavila Itálii.

 

OBLAST
Na jih od Montalcina, mezi obcemi Sant´Angelo a in Colle a Castelnuovo dell'Abate, 350 m.n.m

 

POPIS
Sytá červená rubínová barva, kteráže stářím do cihlovo-oranžové brilantní. Ve vůni je éterické, extrémně elegantní, s tóny podhoubí, tabáku, fialky, vanilky e černých třešní canadian pharmacy . V chuti je suché, jemné, plné a harmonické. Konzistentní a aristokratické víno.

 

POLOHY
na jih od Montalcina, mezi obcemi Sant´Angelo a in Colle a Castelnuovo dell'Abate, 350 m.n.m.

 

ODRŮDA
100% Sangiovesse grosso, klonální selekce

 

HUSTOTA VÝSADBY
3500 keřů na hektar u starých vinic, 4800 keřů na hektar u mladých výsadeb

 

VÝNOSNOST
1,7 kg/ keř, 55 hl / ha

 

PŮDA
kamenitá, břidličná

 

VINIFIKACE
ruční sběr hroznů do malých bedýnek, třídění, jemné pomletí a lisování, následná fermentace v nerezových tancích za teploty 28-30°C po dobu 18ti dnů s ručním promícháváním rmutového klobouku. Následná malolaktická fermentace a čiření bez filtrace.

 

ZRÁNÍ
36 měsíců ve velkých dubových sudech od 11 do 40 hl. Následně v láhvi.

 

KUCHYNĚ
Pečená a grilovaná masa, steaky, barbecue, vyzrálé sýry

 

Jen ta nejlepší vína přeje,

 

Pavel Dvořáček
Vrchní sommeliér
Zlatá Praha Restaurant
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.


Kontakt

Pařížská 30, 110 00 Praha 1

+420 296 630 914

prague@fairmont.com

Otevírací hodiny

Zavřeno z důvodu rekonstrukce
do 2023.

Rezervace Online

Zavřeno z důvodu rekonstrukce
do 2023.

Ohodnoťte nás

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.", eviduje-li poplatník v daném pokladním místě tržby v běžném režimu.

Dojde-li mezi smluvními stranami ke sporu, má spotřebitel právo na jeho mimosoudní řešení. Návrh na mimosoudní řešení sporu podle zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, v platném znění, podá spotřebitel na Českou obchodní inspekci. Veškeré podrobnosti k mimosoudnímu řešení sporu jsou uvedeny na stránkách České obchodní inspekce (www.coi.cz).

Provozovatelem restaurace Zlatá Praha je společnost WIC Prague a.s., reg. č .: 07688580 se sídlem na nám. Curieových 43/5, 110 00 Praha 1, zapsaná u Městského soudu v Praze, oddíl B, vložka 23995.